Çelik Yapı Montajı

ÇELİK YAPI MONTAJI


Fabrikadaki imalatı bitmiş malzemenin şantiye transferi öncesi, şantiyede yapılması gereken tüm hazırlıklar tamamlanır. Ankraj plakaları betonarme öncesi ve sonrası projeye uygun olarak topoğrafların gözetimi altında ankre edilip ardından yapısal çeliğin şantiyeye transferi gerçekleştirilir.


Şantiye yönetiminin belirlediği yerlere stok yapılır. Şantiye montaj sahasında en üst seviyede gerekli güvenlik tedbirleri alınarak montaja başlanır.

ÇELİK KONSTRÜKSİYONUN AVANTAJLARI


  • Çelik, taşıma kapasitesinin ağırlığına oranı en yüksek olan malzemedir. Çeliğin elastiklik modülü diğer malzemelere oranla çok daha yüksek olduğundan, çelik yapı elemanlarının mukavemeti yüksek, hacmi küçüktür. Boyutların ahşap ve betona göre daha küçük olması, daha fazla kullanım alanı yaratılmasına, daha az malzeme kullanılmasına ve böylece daha az maliyet ve kirliliğe neden olur.
  • Çelik, betonarmeye göre sünek bir malzeme olduğundan, üzerine düşen enerjiyi hasar almadan sönümlerken, taşıyıcı yeteneklerini ve duyarlılıklarını da yitirmez. Doğru tasarlanmış çelik yapı ve taşıyıcı sistemlerin, hem normal hem de geçici yüklere (rüzgar, deprem vb.) dayanımı yüksektir.
  • Hafifliğinden dolayı daha az deprem yükü alır. Taşıma gücü düşük olan zayıf zeminler de dahil her zemin sınıfı ve deprem bölgeleri için en doğru konstrüksiyon yapı malzemesidir.
  • Esneme kabiliyeti yüksek olduğundan, yapı yüksekliğine sınır getirmemektedir.
  • Çelik yapı elemanları endüstriyel ön-üretimli olup, uluslar arası standartlarda belirlenmiş özelliklere göre üretilerek belgelendirilmektedir. Ölçü toleransları mm mertebesinde olduğundan montajı sorunsuz yapılmaktadır, pratik hesaba uygundur. Şantiyede tamirat gerektirmediğinden, inşaat süresini oldukça kısaltmaktadır.
  • İmalatın atölyede gerçekleşen yüzdesi arttırılarak hem sahadaki iş süresi kısaltılır hem de atölye imalatının daha nitelikli olması sebebiyle daha kaliteli üretimler yapılır.
  • Betonun içine gizlenmediğinden, projeye ve standartlara uygunluğu istenildiği zamanlarda denetlenebilmektedir.
  • Çelik konstrüksiyon yapılar, endüstriyel yapılarda geniş açıklıkları kolonsuz ve yer yer taşıyıcısız geçme kabiliyetine sahiptir. Bu maliyetin azalmasına ve yapının daha estetik biçimde kullanılmasına olanak tanır.
  • Cıvata-somun bağlantı yöntemi ile, kaynaklı montajın olumsuzlukları ortadan kalkmakta; kolay demonte edilebilme özelliği sayesinde, çelik konstrüksiyon yapının sökme, taşıma, değiştirme, büyütme veya küçültme işlemlerinde minimum zayiatla malzeme kaybının önüne geçilmekte ve istenilen noktaya kolay ve ekonomik bir şekilde nakledilebilmektedir.
  • Endüstriyel yapılar kapasite artırımı, ekipman değişikliği gibi nedenlerle sık revizyona uğrarlar. Mimari tasarım özgürlüğü ve uzun ömürlü, esnek kullanım sunan çelik yapılar, değiştirme, yenileme, büyütme/küçültme, ekleme/kaldırma, tamir, güçlendirme gibi operasyonlarda kolay, hızlı, sorunsuz ve ekonomik bir tadilat olanağı sağlar.